Quantcast
Channel: huurder – Inspirerend Wonen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Moet een huurder een brandverzekering afsluiten?

$
0
0

Indien je eigenaar bent van een woning of een gebouw, dan kan je maar best een brandverzekering afsluiten. Deze brandverzekering beschermt zowel het gebouw als de inboedel tegen schade. Vaak is het afsluiten van een brandverzekering zelf een voorwaarde voor het afsluiten van een hypothecaire lening.

Inboedel beschermen met een eigen brandverzekering

Maar hoe zit dat voor de huurder? Een huurder is immers geen eigenaar van een gebouw, maar hij huurt het alleen maar. Toch kan een brandverzekering ook voor de huurder interessant zijn, en zelfs noodzakelijk. Een aparte brandverzekering voor de huurder zal immers zijn inboedel dekken tegen schade. Raken meubels en andere persoonlijke goederen beschadigd als gevolg van brand, waterschade of natuurrampen, dan zal die schade toch gedekt worden door de eigen brandverzekering. Heb je op dat moment geen verzekering, dan zie je al je spullen in rook opgaan.

Aansprakelijkheid tegenover derden indekken

Bovendien is de huurder ook aansprakelijk voor de schade die hij aanricht aan derden, waaronder bijvoorbeeld zijn huisbaas en de buren. Breekt er bij de huurder een brand uit, dan is hij automatisch aansprakelijk voor de schade bij buren, tenzij de huurder het tegendeel kan bewijzen. De verzekering van de buur zal zich tot de huurder kunnen wenden voor een schadevergoeding. Op zulke momenten biedt een brandverzekering de nodige bescherming.

Afstand van verhaal tegen de huurder

Wanneer de verhuurder een brandverzekering afsluit voor het verhuurde gebouw, dan kan hij dat doen met afstand van verhaal tegen de huurder. Bij dit type brandverzekering kan de verhuurder zich niet tegen de huurder keren voor schade die door deze brandverzekering is gedekt.

Een brandverzekering met afstand van verhaal tegen de huurder is echter geen volledige vervanging van een brandverzekering voor de huurder. Deze laatste loopt dus nog steeds enkele risico’s. De verhuurder doet enkel afstand van verhaal tegen de huurder voor die zaken waarvoor hij gedekt is door deze brandverzekering. Is hij niet gedekt voor een aantal zaken, dan kan hij zich nog steeds tot de huurder wenden voor een schadevergoeding.

Natuurlijk worden de eigen goederen van de huurder niet verzekerd door de brandverzekering van de verhuurder. Wordt de inboedel van de huurder beschadigd door een natuurramp, dan zal deze schade niet gedekt worden door de brandverzekering van de verhuurder. Hiervoor moet de huurder dus een eigen brandverzekering aangaan.

Conclusie

Als huurder is het afsluiten van een brandverzekering niet verplicht, maar je doet er goed aan om er toch één af te sluiten. Het beschermt je eigen inboedel tegen schade, en bovendien dekt het je aansprakelijkheid ten opzichte van derden voor schade die jij als huurder veroorzaakt hebt.

Om zich in te dekken, zal de verhuurder vaak aan de huurder vragen een brandverzekering af te sluiten. Vaak wordt dit ook zo in het huurcontract opgenomen. In dat opzicht is de huurder dan wel verplicht een verzekering afte sluiten.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images



Latest Images